Inhoud
Wie bekend is met SEO zou er graag meer van willen hebben, verwijzingen. Een verwijzing, of een link van een andere website naar de jouwe is goed voor het verbeteren van jouw positie in de Google zoekresultaten.
Toch zijn er ook verwijzingen die je liever niet terug ziet in je data, zoals verwijzingen tussen verschillende subdomeinen, van een payment service provider of spam.
In dit artikel leg ik je uit hoe je deze domeinen en hun verwijzingen kunt verwijderen uit je data.
Verwijzingen vanaf je eigen website
Misschien is het je al eens eerder opgevallen, sommige bedrijven gebruiken voor hun helpdesk of hun supportafdeling een ander domein; “help.mijnbedrijf.nl” of “support.mijnbedrijf.nl”.
Ondanks dat de naam van de organisatie in het adres voorkomt, is dit technisch gezien niet dezelfde website als “mijnbedrijf.nl” (Google ziet iedere variatie als een onafhankelijke website).
Nu is het voordeel van Google Analytics 4, dat de verwijzingen tussen verschillende subdomeinen automatisch gefilterd worden.
Dat betekent echter niet dat Google al jouw website herkend, misschien heb je een webshop opgezet bij “mijnwebwinkel.nl” of een blog onder “wordpress.com”? Deze domeinen zijn eigenlijk niet van jou maar zijn wel onderdeel van jouw bedrijf, zorg er voor dat je deze domeinen toevoegt aan het filter.
Derde partijen
Of het nu een verwijzing is van een payment service provider of een blog op een ander domein, zorg ervoor dat je deze toevoegt aan het filter.
Wanneer bezoekers bij jou afrekenen en kiezen om bijvoorbeeld met iDeal te betalen, worden ze van jouw website naar de website van de tussenman gestuurd. Wanneer de betaling is afgerond wordt de bezoeker weer terug gestuurd naar een bedankpagina binnen jouw website.
Spam
In eerste instantie niet gevaarlijk, maar spam verwijzingen kunnen heel vervelend zijn. Het is eigenlijk verkeer dat niet bestaat, de spammers komen niet op je website maar gebruiken een bot of een script om een bezoek aan je website na te bootsen.
Wanneer je dit verkeer mee neemt in je cijfers krijg je een vertekend beeld, de bots zijn namelijk geen echte bezoekers maar beïnvloeden wel de statistieken. Zeker wanneer je maar enkele honderden bezoeken per maand krijgt zal dit zichtbaar zijn in de cijfers.
Nu is het zo dat Google Analytics 4 automatisch verwijzingen filtert. Toch kom je af en toe enkele verwijzingen tegen die je niet herkent of waarvan je denkt, dit moet spam zijn.
Spam verwijzingen kun je herkennen aan de “gemiddelde betrokkenheidsduur”, wanneer je ziet dat deze “0m 00s” aangeeft, is het verstandig de domeinnaam te controleren en te kijken of je deze moet uitsluiten of niet.
Stap 1: selecteer je gegevensstream
Ga naar het beheer en klik onder je property instellingen op "Gegevensinstellingen", klik vervolgens op jouw gegevensstream.
Stap 2: taginstellingen instellen
Ga vervolgens naar de taginstellingen, deze vind je onder het kopje "Google-tag".
Stap 3: lijst met ongewenste verwijzingen
Standaard zijn de instellingen voor de verwijzingen verborgen, klik op de knop "Alles tonen" om alle instellingen te tonen.
Stap 4: kies een zoektype en vul het domein in.
Er zijn verschillende opties om een domein uit te kunnen sluiten, zo kun je kiezen voor de volgende voorwaarden;
- Verwijzingsdomein bevat
- Verwijzingsdomein begint met
- Verwijzingsdomein eindigt op
- Verwijzingsdomein komt exact overeen met
- Verwijzingsdomein komt overeen met regex